Premium Health Concepts Kft.
office@goodcare.hu | +36-30/229-21-96 | Postacím: 9400 Sopron, Verő J. u. 1.

Kollagén-hidrolizátum

A kollagén-hidrolizátum olyan kollagén, amely az enzimatikus folyamatok által vízben oldódik. A kollagén viszont strukturális építőelem, az emberi fehérje mintegy 30%-a kollagénből áll. Különösen az ízületi porcokban, és a legnagyobb szervünkben, a bőrben biztosítja a szerkezetek flexibilitását és rugalmasságát. A kollagént a szervezetben az esszenciális aminosavak, különösen a glicin, a prolin és szerin, valamint vitaminok (különösen a C-vitamin) anyagcseréje állítja elő.

A táplálékkal felvett kollagén-hidrolizátumot az anyagcsere feldolgozza, így feljavítja a kollagén-háztartást. A hatás különösen arthritisnél és a bőr kötőszövetének javulásában bizonyított.

A kollagén-hidrolizátum egy olyan élelmiszer, amely pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a kötőszövet és a porcok számára. Jó minőségben elérhető, és nagyon jól tolerálható. A szarvasmarhából származó fehérje jó minőségű, az ázsiai országokban gyakran a csendes-óceáni tőkehalból vagy csirkefehérjéből nyerik. Kapható por formájában, vagy kész italként, illetve kapszulaként is. A kapszulák általában csak kis mennyiségeket tartalmaznak, mivel egy kapszulában legfeljebb körülbelül 700 mg áll rendelkezésre. A kollagén-hidrolizátum ampulla nagyon praktikus, de a hatóanyaghoz képest viszonyítva drága. A por formában kínálják a legjobb ár-teljesítmény arányút, és használata egyszerű.

Kollagén-hidrolizátum arthrózis esetén

Tanulmányok a kollagén-hidrolizátumról arthrózis esetén

2011-ben jelent meg McAlindon elismert tanulmánya. Arthrózisos páciensek 48 héten keresztül vagy 10 gramm kollagén-hidrolizátumot, vagy placebot kaptak. Ezt követően a porc vastagságának változását mérték. Míg a placebót szedő betegek porcvastagsága jelentősen csökkent, a kollagén-hidrolizátumot kapott betegeké növekedett(1)

2012-ben jelent meg egy tanulmány, melyben 200 fő, olyan 50 év feletti páciens 6 hónapon keresztül vett részt, akinek ízületi fájdalma volt a lábában, térdében vagy csípőjében. Noha három hónap elteltével semmilyen eredményt nem észleltek, hat hónap után azonban egyértelműen sikerült bebizonyítani a kollagén-hidrolizátum hatását a placeboval szemben(2)

Egy 2017-ben közzétett tanulmányban 139 sportolót vizsgáltak, 12 héten keresztül 5000 mg kollagén-hidrolizátumot fogyasztottak, és a fájdalom javulása észrevehető volt a placebohoz képest(3)

A kollagén-hidrolizátum és a gyönyörű bőr

Az epidermisz és a szubkután bőr alatti szövet közötti réteg főként kollagént tartalmaz. A rugalmasságért és szilárdságért felelős, ami a bőr fiatalos megjelenését eredményezi. A természetes öregedési folyamat során a bőr a kollagén-tartalom 30%-át elveszíti. Ezzel elveszíti szilárdságát és rugalmasságát, ráncok keletkeznek. A kollagén élelmiszerek által is hozzáférhető, ami nyilvánvalóan ezekbe a rétegekbe kerül, és képes az elvesztett kollagént pótolni. Az állatkísérletek mellett, melyek a kollagén-hidrolizátum bőrvédő hatását bizonyítják, tanulmányok is bizonyítják emberekre gyakorolt hatását. Ezekben a klinikai vizsgálatokban mindenekelőtt a bőr nedvességére és rugalmasságára gyakorolt hatást vizsgálták.

A kollagén-hidrolizátum csökkenti a cellulitist

2015-ben jelent meg egy tanulmány a Journal of Medicinal Food-ban(4) Hat hónap alatt 105 nőnél mérték azt, hogy a kollagén-hidrolizátum bevitele hogyan javíthatja a bőr szilárdságát, sűrűségét, a ráncokat és a cellulitiszt. A klinikai vizsgálat placebo-kontrollált, randomizált kettős-vak volt, és a klinikai vizsgálatok legmagasabb színvonalával végezték. A bőr simasága és a cellulitisz is jelentősen javult a kollagén-hidrolizátum bevitelével. A bőr állapota hat hónap után jelentősen javult. A kutatók javasolják a hosszú távú alkalmazását, ha szeretnénk csökkenteni a cellulitist és a ráncokat.

A kollagén-hidrolizátum javítja a körmök állapotát

2017-ben megjelent egy tanulmány a Journal of Cosmetic Dermatology-ban, ami a kollagén körmökre gyakorolt hatását vizsgálta(5) Majdnem fél év alatt (24 hét) 25 egészséges nő naponta relatív alacsony (2500 mg) mennyiségű kollagén-hidrolizátumot vett be. Ezután 4 hétig nem volt kollagén-bevitel.

Az eredmény látható volt: a körmök a kollagén-kúra eredményeként 12%-kal gyorsabban nőttek, és 42%-kal kevesebb letörött köröm volt észlelhető a résztvevőknél. 64%-uknál mérhetően jobb volt körmök állapota. A résztvevők 80%-a elégedett volt az eredménnyel, kijelentették, hogy továbbra is fogyasztani fogják.

A kollagén-hidrolizátum javítja a bőr rugalmasságát

35 és 55 év közötti nőknél készítettek egy tanulmányt, hogyan hat a kollagén-hidrolizátum a bőr hidratációjára, rugalmasságára, szerkezetére(6) Ezt a tanulmányt is a gold-standard (kettősvak, randomizált, placebo-kontrollált) módon végezték, és bizonyították a bőrjavító tulajdonságát. Az első hatások már 2500 mg/napi bevitellel is mérhetők voltak 4 hét után. Ezek a hatások a nagyobb dózissal és a tartós bevitellel még erősebbek voltak. Ebben a vizsgálatban sem figyeltek meg mellékhatásokat a kollagén-hidrolizátum alkalmazásával kapcsolatban.

Kollagén-hidrolizátum a ráncok ellen: elősegíti az elasztin, fibrilling, valamint kollagén termelést

Egy osztrák tanulmányban a kollagén-hidrolizátum bevitelének befolyását vizsgálták a bőrben található elasztinre és fibrillinre(7) Az elasztin és a fibrillin a bőr strukturális fehérjéi a bőrben, melyek a bőr szerkezetének alakjáért és szilárdságáért felelősek. Az elasztin az erek rugalmasságáért is felel. Vizsgálták a szemek körüli ráncokat is. Négy, illetve nyolc hét fogyasztás után megállapították: A bőrnek szignifikánsan magas a prokollagén I., elasztin és fibrillin tartalma. A ráncok mélysége a szemek alatt szignifikánsan csökkent. A kutatók szerint: a kollagén-hidrolizátum bevitele csökkenti a ráncokat, valamint pozitív hatással van a bőr anyagcseréjére. Egy hasonló vizsgálatban a kollagén-hidrolizátum és astaxantin kombinációja ugyanolyan hatást gyakorolt(8)

A kollagén-hidrolizátum kombinálása

Aki szeretne az ízületeivel és a bőrével jót tenni, az a kollagén-hidrolizátumot a következő mikrotápanyagokkal egészítse ki:

1.            A C-vitamin fontos a szervezet saját kollagén-termeléséhez. A lakosság kb. egyharmadánál hiányzik a napi étrendben a C-vitamin, és még a napi 80 mg-os minimális követelményt sem éri el. Kombinálja a C-vitamint minden esetben kollagén-hidrolizátummal!

2.            Az E-vitamin a legfontosabb zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Nagy dózisban gyulladáscsökkentő hatású. A népesség 50%-a nem éri el a minimálisan ajánlott napi 12 mg-ot. Ahogy a C-vitamin, az E-vitamin is része az egészséges táplálkozásnak.

3.            A hyaluronsav a bőr rugalmasságánál és az ízületi folyadék esetén fontos tényező.

4.            A növényi kivonatok procyanidinekkel (fenyőkéreg-kivonat, szőlőmag-kivonat) elősegítik a keringést és antioxidáns tulajdonságaikkal megvédik az érzékeny bőrsejteket az oxidatív stresszel szemben (nap, környezetszennyezés).

Források:

1.            McAlindon TE, Nuite M, Krishnan N, Ruthazer R, Price LL, Burstein D, Griffith J, Flechsenhar K.; „Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolysate: a pilot randomized controlled trial.“; Osteoarthritis Cartilage. 2011 Apr;19(4):399-405. doi: 10.1016/j.joca.2011.01.001. Epub 2011 Jan 18. ↩

2.            Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, Reginster JY.; „Effect of collagen hydrolysate in articular pain: a 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study.“; Complement Ther Med. 2012 Jun;20(3):124-30. doi: 10.1016/j.ctim.2011.12.007. Epub 2012 Jan 20 ↩

3.            Zdzieblik, Oesser, Gollhofer, König; „Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides.“; Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jan 24:1-8. doi: 10.1139/apnm-2016-0390 ↩

4.            Michael Schunck, Vivian Zague, Steffen Oesser, and Ehrhardt Proksch; „Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology“; J Med Food. 2015 Dec 1; 18(12): 1340–1348. doi: 10.1089/jmf.2015.0022 ↩

5.            Hexsel et al., „Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails.“, J Cosmet Dermatol. 2017 Aug 8. doi: 10.1111/jocd.12393. ↩

6.            Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S; „Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study“; Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14 ↩

7.            E Proksch et al.; „Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis“; Skin Pharmacol Physiol 27 (3), 113-119. 2013 Dec 24 ↩

8.            Yoon HS, Cho HH, Cho S, Lee SR, Shin MH, Chung JH; „Supplementating with dietary astaxanthin combined with collagen hydrolysate improves facial elasticity and decreases matrix metalloproteinase-1 and -12 expression: a comparative study with placebo“; J Med Food. 2014 Jul;17(7):810-6. doi: 10.1089/jmf.2013.3060. Epub 2014 Jun 2

vitamine-ratgeber.com

© 2014 Premium Health Concepts