A kollagén-hidrolizátum olyan kollagén, amely az enzimatikus folyamatok által vízben oldódik. A kollagén viszont strukturális építőelem, az emberi fehérje mintegy 30%-a kollagénből áll. Különösen az ízületi porcokban, és a legnagyobb szervünkben, a bőrben biztosítja a szerkezetek flexibilitását és rugalmasságát. A kollagént a szervezetben az esszenciális aminosavak, különösen a glicin, a prolin és szerin, valamint vitaminok (különösen a C-vitamin) anyagcseréje állítja elő.
A táplálékkal felvett kollagén-hidrolizátumot az anyagcsere feldolgozza, így feljavítja a kollagén-háztartást. A hatás különösen arthritisnél és a bőr kötőszövetének javulásában bizonyított.
A kollagén-hidrolizátum egy olyan élelmiszer, amely pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a kötőszövet és a porcok számára. Jó minőségben elérhető, és nagyon jól tolerálható. A szarvasmarhából származó fehérje jó minőségű, az ázsiai országokban gyakran a csendes-óceáni tőkehalból vagy csirkefehérjéből nyerik. Kapható por formájában, vagy kész italként, illetve kapszulaként is. A kapszulák általában csak kis mennyiségeket tartalmaznak, mivel egy kapszulában legfeljebb körülbelül 700 mg áll rendelkezésre. A kollagén-hidrolizátum ampulla nagyon praktikus, de a hatóanyaghoz képest viszonyítva drága. A por formában kínálják a legjobb ár-teljesítmény arányút, és használata egyszerű.
Tanulmányok a kollagén-hidrolizátumról arthrózis esetén
2011-ben jelent meg McAlindon elismert tanulmánya. Arthrózisos páciensek 48 héten keresztül vagy 10 gramm kollagén-hidrolizátumot, vagy placebot kaptak. Ezt követően a porc vastagságának változását mérték. Míg a placebót szedő betegek porcvastagsága jelentősen csökkent, a kollagén-hidrolizátumot kapott betegeké növekedett(1)
2012-ben jelent meg egy tanulmány, melyben 200 fő, olyan 50 év feletti páciens 6 hónapon keresztül vett részt, akinek ízületi fájdalma volt a lábában, térdében vagy csípőjében. Noha három hónap elteltével semmilyen eredményt nem észleltek, hat hónap után azonban egyértelműen sikerült bebizonyítani a kollagén-hidrolizátum hatását a placeboval szemben(2)
Egy 2017-ben közzétett tanulmányban 139 sportolót vizsgáltak, 12 héten keresztül 5000 mg kollagén-hidrolizátumot fogyasztottak, és a fájdalom javulása észrevehető volt a placebohoz képest(3)
Az epidermisz és a szubkután bőr alatti szövet közötti réteg főként kollagént tartalmaz. A rugalmasságért és szilárdságért felelős, ami a bőr fiatalos megjelenését eredményezi. A természetes öregedési folyamat során a bőr a kollagén-tartalom 30%-át elveszíti. Ezzel elveszíti szilárdságát és rugalmasságát, ráncok keletkeznek. A kollagén élelmiszerek által is hozzáférhető, ami nyilvánvalóan ezekbe a rétegekbe kerül, és képes az elvesztett kollagént pótolni. Az állatkísérletek mellett, melyek a kollagén-hidrolizátum bőrvédő hatását bizonyítják, tanulmányok is bizonyítják emberekre gyakorolt hatását. Ezekben a klinikai vizsgálatokban mindenekelőtt a bőr nedvességére és rugalmasságára gyakorolt hatást vizsgálták.
2015-ben jelent meg egy tanulmány a Journal of Medicinal Food-ban(4) Hat hónap alatt 105 nőnél mérték azt, hogy a kollagén-hidrolizátum bevitele hogyan javíthatja a bőr szilárdságát, sűrűségét, a ráncokat és a cellulitiszt. A klinikai vizsgálat placebo-kontrollált, randomizált kettős-vak volt, és a klinikai vizsgálatok legmagasabb színvonalával végezték. A bőr simasága és a cellulitisz is jelentősen javult a kollagén-hidrolizátum bevitelével. A bőr állapota hat hónap után jelentősen javult. A kutatók javasolják a hosszú távú alkalmazását, ha szeretnénk csökkenteni a cellulitist és a ráncokat.
2017-ben megjelent egy tanulmány a Journal of Cosmetic Dermatology-ban, ami a kollagén körmökre gyakorolt hatását vizsgálta(5) Majdnem fél év alatt (24 hét) 25 egészséges nő naponta relatív alacsony (2500 mg) mennyiségű kollagén-hidrolizátumot vett be. Ezután 4 hétig nem volt kollagén-bevitel.
Az eredmény látható volt: a körmök a kollagén-kúra eredményeként 12%-kal gyorsabban nőttek, és 42%-kal kevesebb letörött köröm volt észlelhető a résztvevőknél. 64%-uknál mérhetően jobb volt körmök állapota. A résztvevők 80%-a elégedett volt az eredménnyel, kijelentették, hogy továbbra is fogyasztani fogják.
35 és 55 év közötti nőknél készítettek egy tanulmányt, hogyan hat a kollagén-hidrolizátum a bőr hidratációjára, rugalmasságára, szerkezetére(6) Ezt a tanulmányt is a gold-standard (kettősvak, randomizált, placebo-kontrollált) módon végezték, és bizonyították a bőrjavító tulajdonságát. Az első hatások már 2500 mg/napi bevitellel is mérhetők voltak 4 hét után. Ezek a hatások a nagyobb dózissal és a tartós bevitellel még erősebbek voltak. Ebben a vizsgálatban sem figyeltek meg mellékhatásokat a kollagén-hidrolizátum alkalmazásával kapcsolatban.
Egy osztrák tanulmányban a kollagén-hidrolizátum bevitelének befolyását vizsgálták a bőrben található elasztinre és fibrillinre(7) Az elasztin és a fibrillin a bőr strukturális fehérjéi a bőrben, melyek a bőr szerkezetének alakjáért és szilárdságáért felelősek. Az elasztin az erek rugalmasságáért is felel. Vizsgálták a szemek körüli ráncokat is. Négy, illetve nyolc hét fogyasztás után megállapították: A bőrnek szignifikánsan magas a prokollagén I., elasztin és fibrillin tartalma. A ráncok mélysége a szemek alatt szignifikánsan csökkent. A kutatók szerint: a kollagén-hidrolizátum bevitele csökkenti a ráncokat, valamint pozitív hatással van a bőr anyagcseréjére. Egy hasonló vizsgálatban a kollagén-hidrolizátum és astaxantin kombinációja ugyanolyan hatást gyakorolt(8)
Aki szeretne az ízületeivel és a bőrével jót tenni, az a kollagén-hidrolizátumot a következő mikrotápanyagokkal egészítse ki:
1. A C-vitamin fontos a szervezet saját kollagén-termeléséhez. A lakosság kb. egyharmadánál hiányzik a napi étrendben a C-vitamin, és még a napi 80 mg-os minimális követelményt sem éri el. Kombinálja a C-vitamint minden esetben kollagén-hidrolizátummal!
2. Az E-vitamin a legfontosabb zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Nagy dózisban gyulladáscsökkentő hatású. A népesség 50%-a nem éri el a minimálisan ajánlott napi 12 mg-ot. Ahogy a C-vitamin, az E-vitamin is része az egészséges táplálkozásnak.
3. A hyaluronsav a bőr rugalmasságánál és az ízületi folyadék esetén fontos tényező.
4. A növényi kivonatok procyanidinekkel (fenyőkéreg-kivonat, szőlőmag-kivonat) elősegítik a keringést és antioxidáns tulajdonságaikkal megvédik az érzékeny bőrsejteket az oxidatív stresszel szemben (nap, környezetszennyezés).
1. McAlindon TE, Nuite M, Krishnan N, Ruthazer R, Price LL, Burstein D, Griffith J, Flechsenhar K.; „Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolysate: a pilot randomized controlled trial.“; Osteoarthritis Cartilage. 2011 Apr;19(4):399-405. doi: 10.1016/j.joca.2011.01.001. Epub 2011 Jan 18. ↩
2. Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, Reginster JY.; „Effect of collagen hydrolysate in articular pain: a 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study.“; Complement Ther Med. 2012 Jun;20(3):124-30. doi: 10.1016/j.ctim.2011.12.007. Epub 2012 Jan 20 ↩
3. Zdzieblik, Oesser, Gollhofer, König; „Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides.“; Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jan 24:1-8. doi: 10.1139/apnm-2016-0390 ↩
4. Michael Schunck, Vivian Zague, Steffen Oesser, and Ehrhardt Proksch; „Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology“; J Med Food. 2015 Dec 1; 18(12): 1340–1348. doi: 10.1089/jmf.2015.0022 ↩
5. Hexsel et al., „Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails.“, J Cosmet Dermatol. 2017 Aug 8. doi: 10.1111/jocd.12393. ↩
6. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S; „Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study“; Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14 ↩
7. E Proksch et al.; „Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis“; Skin Pharmacol Physiol 27 (3), 113-119. 2013 Dec 24 ↩
8. Yoon HS, Cho HH, Cho S, Lee SR, Shin MH, Chung JH; „Supplementating with dietary astaxanthin combined with collagen hydrolysate improves facial elasticity and decreases matrix metalloproteinase-1 and -12 expression: a comparative study with placebo“; J Med Food. 2014 Jul;17(7):810-6. doi: 10.1089/jmf.2013.3060. Epub 2014 Jun 2
vitamine-ratgeber.com